top of page

Kutt kalorier med lettprodukter

I denne artikkelen finner du noen slanketips om lettprodukter. Det er en type drikke- og matvarer som er noe omstridt, men som definitivt kan hjelpe oss å kutte kalorier. For at noe skal kunne kalles et lettprodukt må det nemlig inneholde minimum 30 prosent færre kalorier enn den originalen varen og det vil naturligvis utgjøre den betydelige forskjell i antall kalorier vi får i oss.

Sunnere, men ikke sunt

De lærde strides i dette spørsmålet og noen hevder at mange lettprodukter ikke er sunne, noe som for så vidt kan være sant. Det er for eksempel ikke mange som vil betegne lettmajones som et sunt produkt. Men, det er i og for seg uinteressant i denne sammenheng hvor vi ser på muligheter til å kutte kalorier og da er for eksempel lettmajones et langt sunnere alternativ enn vanlig (ekte) majones. Vi kan med andre ord si at lettprodukter generelt sett ikke er sunne, men at de er sunnere enn originalen.

Hvor kan du kutte kalorier?

Et godt slanketips er å benytte en kaloritabell til å finne ut hvilke lettprodukter som kan hjelpe deg å kutte kalorier. Utgangspunktet bør naturligvis være ditt eget kosthold og dine egne preferanser. Det hjelper for eksempel lite å vite at du kan kutte mange kalorier ved å velge lettmajones, dersom du aldri spiser dette. Nedenfor finner du noen eksempler som er ment å vise hvor mange kalorier du kan kutte ved å få for lettprodukter.

  • Vi begynner med majones som er nevnt flere ganger i denne artikkelen og 100 gram ekte majones inneholder faktisk så mange som 765 kalorier og det er nesten dobbelt så mye som rent sukker. Å gå for lettere varianter er således et godt slanketips, fordi de forskjellige lettvariantene inneholder fra 261 til 470 kalorier.
  • Ost inneholder også en god del kalorier, men her er det ikke like mye å tjene på å gå for lettprodukter og i tillegg vil nok mange mene at lettere oster smaker lite godt. Litt kalorier kan du for all del kutte, for mens 100 gram Norvegia inneholder 354 kalorier er tilsvarende tall for lettvarianten 269. Enda mer kan du kutte ved å velge Synnøve gulost fordi den letteste varianten kun inneholder 221 kalorier.
  • Når det gjelder drikkevarer er det mulig å kutte mange kalorier ved å velge lettprodukter, ikke minst i forhold til brus. 1 dl vanlig brus inneholder nemlig drøyt 40 kalorier, mens Cola Zero og lignende lettprodukter har et kaloriinnhold som er tilnærmet 0. Også når det gjelder alkohol kan du kutte kalorier ved å gå for de lette variantene og cider av typen Sommersby lite (pæresmak) inneholder for eksempel 30 prosent færre kalorier enn originalen. Det utgjør faktisk så mye som 80 kalorier pr halvliter.

Du finner tips om slankepiller på denne siden, mens du finner tips om fettforbrenning på denne siden. Ellers anbefales denne siden hvor du kan lese om nettbestilling av potensmedisiner, samt denne siden med tips om glucomannan.

bottom of page