top of page

Dette virker ikke

I våre artikler finner du mange gode slanketips om emner som fysisk aktivitet, kosthold og slankeprodukter. Det finnes imidlertid også mange dårlige slanketips som du absolutt ikke bør følge og i denne artikkelen der vi på noen av de slankemetodene som ikke virker.

Ikke sult seg slank

En rekke slankedietter som Cambridgekuren, med flere bygger på ideen om at det er mulig å sulte seg slank. Det er en slankemetode vi så definitivt vil fraråde, selv om den selvfølgelig virker på kort sikt. Dersom du får i deg svært få kalorier (under 1000kcal pr døgn) vil du naturligvis raskt gå ned i vekt, men på sikt vil du faktisk legge på deg. Forklaringen på det er knyttet til forbrenningen og en av årsakene er at muskelmassen vil bli drastisk redusert.

Dersom du slanker deg ned i vekt vil mye av vekttapet komme i form av tapt muskelmasse og det betyr at forbrenningen reduseres, fordi muskler forbrenner langt flere kalorier enn kroppsfett. Den andre hovedårsaken er at kroppen tilpasser seg redusert tilgang på energi ved å redusere forbrenningen. Når du forsøker å sulte deg slank vil du med andre ord ende opp i en ond sirkel hvor forbrenningen stadig reduseres og før eller siden vil du begynne å legge på deg.

Ikke velg dårlige slankeprodukter

De siste årene har kvaliteten på reseptfrie slankeprodukter blitt en god del bedre og det finnes flere effektive alternativer, for eksempel dette. Dessverre finnes det fremdeles noen useriøse forhandlere som selger elendige produkter. Disse produktene markedsføres gjerne med påstander om ekstreme vekttap på kort tid og de oppgis ikke hvilke aktive ingredienser som finnes. Heldigvis er det enkelt å unngå slike dårlige slankeprodukter og for det første bør du aldri kjøpe slankepiller eller lignende dersom de aktive ingrediensene ikke er oppgitt. For deg andre bør du sjekke relevant forskning på de aktive ingrediensene, enten selv eller gjennom uavhengige nettsteder som dette.

Ikke tro på aviser og ukeblad

Slanketips gir mange klikk og derfor er det et populært tema i nettaviser og lignende. Dessverre betyr det også at mange medier strekker seg vel lang i jakten på lesere og ofte er kildekritikk det siste de tenker på. Nesten hvem som helst får komme med slanketips i media og mange av disse er rett og slett elendige. Et godt eksempel på troverdigheten til norske nettaviser i denne sammenheng, er at det i løpet av kort tid kan stå totalt motstridende slanketips i to forskjellige aviser. Helse Norge sine nettsider og fastlegen din er for øvrig et godt utgangspunkt for god og uavhengig informasjon om kosthold, overvekt og slanking. 

bottom of page