top of page

Slank med Turgåing

Turgåing, populært kalt hiking er et godt slanketips og en mulighet til trening som praktisk talt alle kan benytte seg av. For deg som er veldig godt trent vil ikke alltid utbytte være det beste, men for de aller fleste betyr turgåing effektiv trening og økt fettforbrenning. I denne artikkelen finner du noen tips og litt fakta om turgåing som treningsform, både i forhold til utholdenhet, styrke og fettforbrennig

Trening for alle

Turgåing gir i utgangspunktet alle muligheter til variert og forholdvis effektiv trening og mange fortrekker denne formen for trening fremfor overfylte treningsstudio, intense joggeturer, eller aktiv idrett. Du tenker muligens at turgåing ikke kan gi effektiv trening, men det er feil. Gjennom å variere intensitet, mengde, terreng og oppakning kan denne formen for trening tilpasses dine fysiske forutsetninger og også gi effektiv og hard trening.

Fettforbrenning

For mange er nok turgåing er metode som benyttes i forbindelse med slanking og dette er da også en effektiv form for trening i så måte. Nå vil du naturligvis forbrenner flere kalorier ved en halvtimes intens jogging sett i forhold til en halvtime med gåing, men det er langt i fra alle som kan eller ønsker å drive med intens trening av denne typen. I tillegg er turgåing en form for trening som gir muligheten til lange treningsøkter og dermed høy fettforbrenning. Satt litt på spissen, vil du dersom du går til du ikke lenger orker forbrenner langt flere kalorier enn dersom du jogger til du ikke lenger orker mer.

Først og fremst er vårt slanketips at du går mest mulig i hverdagen. Det kan bety, å gå til jobb, å gå til skolen, en tur langs en lokal tursti, en søndagstur i nærområdet, med mer. Alt fysisk aktivitet hjelper deg til vekttap i form av økt fettforbrenning og det viktigste i forhold til slanking er å gå mest mulig. Et annet slanketips er å øke intensiteten slik at du forbrenner flere kalorier per time. Det kan du for eksempel oppnå ved å gå raskere, ved å gå i ulendt terreng og/eller ved hjelp av en ryggsekk med litt vekt. Legg merke til at turgåing i ulendt terreng, med en tung sekk vil gi like god fettforbrenning som aerobics, jogging og andre intensive former for trening.

Styrketrening

Selv om hiking er en form for trening som gjerne først og fremst forbindes med mosjon og generell helsegevinst, er det også en god mulighet til styrketrening. Ulendt terreng og oppakning er stikkord i så måte. Da tenker vi for eksempel på å gå i fjellet, noe som først og fremst gir god styrketrening for beina. Det samme kan du oppnå ved å gå tur i de mange sanddynene langs kysten vår. Det er faktisk riktig så tungt å gå på et mykt underlag som gir etter ved hvert eneste steg. Ellers vil til dels også turgåing i skog og mark også gi effektiv styrketrening for benmuskulaturen.

Dersom du i tillegg til å gå i ulendt terreng tar på deg ryggsekken, vil du oppnå enda mer effektiv trening. Vekt på sekken bør du tilpasse til din egen fysiske form, samt til hvor mye du ønsker å presse deg, men husk at effektiv styrketrening i stor grad handler om nettopp dette. Styrketrening skal gjøre litt vondt… Å gå opp fjellet med en for deg tung sekk betyr god trening, både i forhold til styrke og fettforbrenning. Legg merke til at du ved å bære sekk også får mer effektiv trening av andre muskelgrupper.

Utholdenhet

Utholdenhet og kondisjon er en form for trening som er helt avhengig av din fysiske form. For noen kan en halvtimes gåtur på flat mark være utholdenhetstrening, mens andre må til fjells med tung sekk for å oppnå samme effekten. Men, alle kan trene utholdenhet og kondisjon ved hjelp av hiking. Selv den best trente vil slite med tung sekk og tunge motbakker og selv den dårligst trente kan gå nok til at forbedringen etter hvert kommer. Tilpass terreng og eventuell sekk til din fysiske form og husk at all trening av denne typen gir positiv helseeffekt.

bottom of page