top of page

Fakta Om Fettforbrenning

Det finnes en god del myter om slanking og fettforbrenning og det finnes en rekke slanketips som ikke akkurat kan sies å bygge på fakta. I denne artikkelen finner du litt grunnleggende fakta om fettforbrenning og vekttap og vi begynner med å se på forskjellen mellom slanking og fettforbrenning.

Fettforbrenning vs Slanking

Slanking er en fellesbetegnelse for slankekurer og andre metoder som benyttes til å oppnå vekttap og det er ikke synonymt med fettforbrenning. Ekstreme slankekurer hvor du får i deg svært få kalorier vil for eksempel gi stort vekttap også i form av væsketap og redusert muskelmasse. Det er naturligvis ikke ønskelig og derfor er ekstrem slanking i utgangspunktet ikke noe som anbefales.

Fettforbrenning er med andre ord en av de effektene du kan oppnå gjennom slanking. Det er også den sunneste formen for slanking og det finnes mange muligheter til å oppnå økt fettforbrenning både gjennom fysisk aktivitet, slankeprodukter og til dels gjennom kostholdet. Videre er økt fettforbrenning den beste muligheten til å oppnå varig vekttap, noe som blant annet skyldes at muskelmasse forbrenner langt flere kalorier enn fettmasse. Det betyr at ekstrem slanking som reduserer muskelmassen vil redusere kroppens naturlige forbrenning av kalorier, noe som ikke i samme grad vil skje dersom du slanker deg gjennom å bli kvitt fettmasse.

Hva er fettforbrenning?

Karbohydrater, fett og proteiner er kroppens energikilder og fettforbrenning betyr ganske enkelt at kroppen benytter fett som drivstoff. Dette fettet kan komme direkte fra kostholdet, men det aller meste kommer fra kroppens fettlager. Det aller meste av fettet du får i deg blir med andre ord lagret på kroppen før det forbrennes, noe du i utgangspunktet ikke behøver å bekymre deg for.

Hvordan fettforbrenning i kroppen faktisk skjer, er ikke noe vi bruker tid på. Men, vi kan kort nevne at fett først frigjøres fra fettcellene for så å bli transportert til celler som forbrenner fett, for eksempel til musklene. Det som er interessant i forhold til slanking, er naturligvis hvordan vi kan oppnå høyere forbrenning av fett og da er det først og fremst trening som gjelder

Økt fettforbrenning

Trening og annen fysisk aktivitet betyr at kroppen har behov for mer energi og dermed frigjøres fett fra fettcellene. Det betyr enkelt og greit at all trening, mosjon og annen fysisk aktivitet gir økt fettforbrenning. I tillegg finnes det enkelte slankepiller som kan dokumentere effekt i forhold til å frigjøre fett fra fettcellene. Det gjelder først og fremst koffeinpiller og slankeprodukter som inneholder grønn te eller grønne kaffebønner, noe du kan lese mer om i artikkelen Her. Noen slanketips for økt fettforbrenning uten trening finner du i denne artikkelen om Her.

Myter om intensitet og mengde

Trening er og blir den beste metoden for deg som ønsker økt fettforbrenning og med trening mener vi i denne sammenheng aller former for fysisk aktivitet. Alt fra styrketrening og jogging til turgåing og hagearbeid vil gi økt fettforbrenning. Hvor høy fettforbrenning du vil oppnå varier imidlertid mye og her er det flere faktorer som spiller inn.

Først og fremst er det intensitet og mengde som vil avgjøre forbrenningen, først og fremst i forhold til kaloriforbruket. Som nevnt har kroppen tre energikilder og i utgangspunktet vil alltid både karbohydrater og fett benyttes som drivstoff. Myten om at lange treningsøkter betyr at kroppen kun forbrenner fett er med andre ord feil. Men, Lange treningsøkter og/eller lav intensitet vil bety at fettandelen øker, med andre ord at kroppen bruker mer fett som drivstoff og således kan vi si at denne typen trening gir effektiv fettforbrenning.

I teorien vil det for eksempel bety at turgåing er mer effektivt enn løping, vel å merke i forhold til fettforbrenning. Som et lite eksempel kan vi si at du en dag løper 30 min og forbrenner 400 kalorier. Neste dag går du en tur på drøye timen og forbrenner også 400 kalorier. Den siste dagen vil du da ha hatt noe høyere fettforbrenning. Det skyldes at kroppen har mindre behov for rask energi (karbohydrater) ved trening på lav intensitet.

Slanketips

Vårt slanketips er at du ikke henger deg for mye opp i begrepet fettforbrenning. Strengt tatt har det nemlig lite å si hvilke kalorier du forbrenner. Et sunt vekttap oppnår du ved å forbrenne flere kalorier enn det du får i deg, uavhengig av hvor høy prosentandel fett som til enhver tid forbrennes.

Varier din trening og tilpass intensitet og mengde til dine forutsetninger. Høy intensitet gir for eksempel muligheten til å forbrenne relativt mange kalorier på kort tid, mens mengde og lengre treningsøkter gir relativt høy fettforbrenning. Slanketips om fettforbrenning i forhold til forskjellige typer trening finner du i menyen.

bottom of page