top of page

Slankemat, slanking og kostholdet

Hvor mye skal vi spise? Hva er god slankemat? Hva er sunn slanking? Det er noen av spørsmålene vi skal forsøke å besvare i denne artikkelen, men først av alt vil vi presisere at det ikke alltid finnes noen fasit og at ekspertene til dels er uenige, for eksempel i forhold til hva som er riktig slankemat.

Hvor mye skal vi spise?

Hvor mye du bør spise avhenger av en rekke faktorer, blant annet fordi forbrenningen varierer fra person til person. En generell regel et at du må gå med energiunderskudd dersom du skal gå ned i vekt og det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn det du får i deg. Hvor mange kalorier det vil si varierer som nevnt fra person til person, men mange går ut i fra at kroppen trenger mellom 30 og 40 kcal pr døgn, for hvert kilo kroppsvekt.

Klikk her for tips om CoffeeForte

Klikk her for tips om fettforbrenning

Klikk her for tips om rask slanking

En person på 60 kilo trenger etter denne formelen om lag 2000 kcal år døgn for å holde vekta og det stemmer nok sånn noenlunde for mange. På denne siden kan du sjekke hvor mange kcal du behøver og selv om slike kalkulatorer aldri vil gi helt korrekte tall, så har vi sans for denne kalkulatoren. Her finner du gode slankeprodukter

Hva er sunn slanking?

Det kan ligge mye bak begrepet sunn slanking og du finner mange forskjellige slanketips om akkurat dette. Vår definisjon av sunn slanking er et fornuftig slanketempo som følge av en sunnere livsstil. Med et fornuftig slanketempo mener vi et ukentlig vekttap på 0,5 – 1 kilo og at ekstrem slanking for all del unngås. For det første kan slik slanking på sikt gi motsatt effekt, fordi mye av vekttapet kommer i form av muskelmasse og væske. For det andre er det en grunn til at vi spiser og et alt for lavt inntak av kalorier kan både gi kortsiktige og langsiktige bivirkninger. Vi behøver energi for at alle kroppens prosesser skal fungere og vi behøver energi for å fungere i dagliglivet!

Hva er riktig slankemat?

Her finnes det mange slanketips som spriker i all verdens retninger, for eksempel i forhold til lavkarbo. Det fleste anerkjente eksperter og helsemyndighetene er imidlertid stort sett enige om en ting. Riktig slankemat er matvarer med lav kaloritetthet og matvarer som gir mest mulig metthetsfølelse pr kalori. I tillegg er naturligvis slik at riktig slankemat skal gi kroppen de næringsstoffene den behøver for å fungere på kort og lang sikt. Her finner du helsemyndighetenes kostholdsråd.

Et eksempel på sunn slanking

For en person som er litt overvektig, som har en stabil vekt og som har et noenlunde sunt kosthold er dette er eksempel på det som vil være en forholdsvis sunn slanking. Øk forbrenningen med 250 kcal pr dag og kutt samtidig det daglige inntaket av kalorier med 350. Det vil gi et energiunderskudd på 600 kcal pr dag og tilsvare et ukentlig vekttap på litt over et halvt kilo.

Dersom denne personen veier 85 kilo kan en økte forbrenningen kan for eksempel oppnås ved å gå omtrent 45 minutter hver dag. Kutt i kaloriene kan foretas ved å velge lettprodukter, ved å velge andre alternativ som for eksempel skinke i stedet for salami, eller rett og slett ved å spise og/eller drikke litt mindre.

bottom of page