top of page

Slanketips - Forbrenning av Kalorier

Trening og egentlig all fysisk aktivitet vil gi økt fettforbrenning. I denne artikkelen finner du slanketips og eksempler på hva kaloriforbruket er ved en rekke forskjellige aktiviteter. Det finnes en rekke tabeller og kalkulatorer som lar deg regne ut kaloriforbruket, men av en eller annen grunn viser disse ofte forskjellig resultat. Nedenfor har vi derfor benyttet et snitt fra 5 forskjellige kalkulatorer.

Legg merke til at slike tall og beregninger aldri kan bli 100 prosent nøyaktige og at fettforbrenning er noe som varierer fra person til person. I eksemplene nedenfor er det tatt utgangspunkt i en person på 80 kilo. Selv om tallene ikke stemmer hundre prosent gir denne typen slanketips er godt grunnlag for å sammenligne forskjellige typer trening og dermed finne ut hvilke trening som er mest effektiv i forhold til slanking og økt fettforbrenning.

Slanketips 1 - Jogging

Jogging og løping med høy intensitet er form for trening som gir høy forbrenning av kalorier og dermed også høy fettforbrenning. Samtidig er det for del aller fleste begrenset hvor lenge man orker å jogge og dermed kan også effekten i forhold til slanking bli begrenset. Når det gjelder kaloriforbruk vil en times lett jogging vil gi en forbrenning på om lag 700 kalorier, mens en time med intensiv løping vil gi en forbrenning på nærmere 1400 kalorier. Nå skal det godt gjøres å løpe opp mot maks i en time, men poenget vårt er som nevnt å gi et grunnlag for å sammenligne forskjellige former for trening.

Slanketips 2 - Sykling

Sykling er en form for trening som både gir økt muskelstyrke, bedre utholdenhet, samt økt fettforbrenning. Videre er det en form for trening som enkelt kan tilpasses den enkeltes ønsker og forutsetninger. Gjennom valg av terreng, intensitet, mengde og pedalmotstand (gir) kan du tilpasse og varier trening med sykkel. Når det gjelder fettforbrenning og slanking er det vanskelig å oppgi en bestemt forbrenning, noe som skyldes den store forskjeller på forskjellige typer sykling. Men, her er noen eksempler på forbrenning av kalorier ved sykling. Ved rolig sykling vil forbrenning ligge på 350 – 450 kalorier pr time, ved vanlig/moderat sykling vil forbrenning være om lag 600 kalorier pr time, ved hard sykling vil forbrenningen være om lag 900 kalorier pr time, ved sykling på maks intensitet vil forbrenningen ligge på godt over 1000 kalorier pr time.

Slanketips 3 - Svømming

Svømming er en form for trening som virkelig anbefales i forhold til slanking og økt fettforbrenning, spesielt for deg som ikke trives med intensiv trening som løping og aerobics. Det skyldes at svømming gir effektiv trening av store muskelgrupper uten at du føler ubehag ved å måtte presse deg veldig, selv om det også er mulig for deg som ønsker enda bedre treningseffekt. Kaloriforbruket ved svømming vil avhenge noe av intensitet, samt av hvilken svømmeteknikk du velger, men det vil uansett være forholdsvis høyt og det betyr fra 700 - 900 kalorier pr time.

Myter om intensitet og mengde

Trening er og blir den beste metoden for deg som ønsker økt fettforbrenning og med trening mener vi i denne sammenheng aller former for fysisk aktivitet. Alt fra styrketrening og jogging til turgåing og hagearbeid vil gi økt fettforbrenning. Hvor høy fettforbrenning du vil oppnå varier imidlertid mye og her er det flere faktorer som spiller inn.

Slanketips 4 - Rulleski og langrenn

Langrenn er også en aktivitet som gjør det mulig å trene store muskelgrupper uten å presse kroppen til det ytterste. I tillegg kan denne formen for trening enkelt tilpasses dine fysiske forutsetninger, noe du gjør gjennom valg av terreng, lengde på turen, samt gjennom intensitet. En annen fordel er at mange ikke engang ser på dette som trening, men som en fritidsaktivitet de setter pris på. En siste fordel vi nevner er mengde og da tenker vi på at mange kan gå flere timer på ski uten at det føles som trening. Nå er det slik at vi bør presse oss litt for best mulig treningseffekt, men det er ikke like viktig i forhold til fettforbrenning og en langrennstur på et par timer betyr høy forbrenning av kalorier. De samme fordeler i forhold til slanking og fettforbrenning gjelder i stor grad også for rulleski og rollerblades. Når det gjelder forbrenning vil den allerede ved rolig skigåing ligge på om lag 650 kalorier. Ved middels intensitet øker forbrenningen til om lag 900 kalorier pr time og ved høy intensitet vil forbrenning ligge på om lag 1500 kalorier pr time.

bottom of page