top of page

Slanketips for middag - Del 2

En stor del av kaloriene vi får i oss kommer fra middagen og derfor er naturligvis dette måltidet viktig i forhold til slanking. I denne artikkelen finner du slanketips om hvilke matvarer som egner seg til middag dersom du har behov for å gå ned i vekt, samt tips om hvilke matvarer du bør unngå dersom du skal slanke deg.

Slanketips om Middag

Dersom du søker litt på internett finner du mange slanketips med oppskrifter og forslag til sunne middager. Det kan være nyttig hjelp og gi verdifull inspirasjon, men du kommer langt på vei ved selv å sette sammen måltid med færre kalorier. Alt det du behøver er en kaloritabell og litt vilje til å planlegge middagene dine. En meget god kaloritabell finner her og i del 1 av denne artikkelen finner du nyttige tips som gjør det mulig å redusere kalorimengden du får i deg gjennom middagen. Resten av denne artikkelen vier vi til å se nærmere på matvarer og ferdigretter som egner seg til middag.

 • Sjekk nyttige tips om slankepiller
 • Sjekk vår omtalte av Glucomannan
 • Sjekk slankepillen MyoBurn

NB: Alle kalorimengder er oppgitt pr 100 gram

Poteter, Ris

Så lenge du ikke skal følge en lavkarbodiett, kan du trygt spise poteter og de fleste typer ris. motsetning til hva mange skal ha oss til å tro, inneholder nemlig disse matvarene relativt få kalorier. Faktisk inneholder kokte poteter så lite som 70 – 80 kalorier pr 100 gram, mens kokt ris vanligvis inneholder fra 80 – 130 kalorier.

Fisk

Fisk er i utgangspunktet sunt, men et godt slanketips er å tenke gjennom hvilke fisk du velger til middag. Det er nemlig store forskjeller i hvor mange kalorier de forskjellige fiskeslagene inneholder og stekt makrell med rømme kan ikke akkurat sies å ha en slankende effekt. Kokt torsk og sei er gode valg i forhold til sanking da de inneholder i underkant av 100 kalorier, mens kokt laks inneholder mer en det dobbelte. Når det gjelder makrell avhenger kaloriinnholdet med årstiden på høsten er denne fisken en aldri så liten kaloribombe som kan inneholde godt over 300 kalorier. Det er betydelig mer enn matvarer som pølse og bacon. Legg også merke til at fiskepinner og mange lignende produkt inneholder en god del kalorier og derfor ikke egner seg til sanking.

Kjøttvarer

Svært mange av oss spiser mye kjøtt og i forhold til slanking er det ikke noe problem, vel å merke så lenge vi velger riktig kjøtt. Også når det gjelder kjøttvarer er nemlig forskjellene store og du kan bli kvitt mange kalorier dersom du velger riktig til middag. F. eks kan du bytte ut kjøttdeig som inneholder omtrent 200 kalorier, med karbonadedeig som kun inneholder drøyt 100 kalorier. Videre kan du kutte ut grill og kjøttpølser som inneholder om lag 250 kalorier med magre varianter som inneholder ca 150 kalorier. Vårt slanketips er å holde seg til kylling og rent kjøtt, samt eventuelt å skjære bort fett fra kjøttet. Kyllingfilet og biff inneholder begge kun drøyt 100 kalorier, men egg merke til at kylling med skinn inneholder omtrent det dobbelte.

Ferdigmat

Å spise ferdigmat til middag er faktisk et godt slanketips, men da tenker vi ikke på restauranter, gatekjøkken og lignende. Vi tenker på ferdigmat fra Fjordland, Toro og lignende. Fordelen med denne typen middag er at du enkelt kan se hvor mange kalorier du får i deg, samt at mange av disse ferdigrettene har et lavt kaloriinnhold som ofte ligger på så lite som 400 - 600 kalorier. Når det gjelder pizza bør du være mer forsiktig, men faktisk er ikke kaloriinnholdet så veldig høyt i ferdigpizza av typen Grandiosa eller Big One. Disse pizzaene inneholder fra 180 – 250 kalorier pr 100 gram. Dersom du klarer deg med en halv original Grandiosa inneholder den drøyt 600 kalorier.

Tilbehør

Når det gjelder middag er tilbehøret viktig, både for smaksopplevelsen og i forhold til sanking. En sunn middag kan nemlig bli rene kaloribomben dersom du velger feil tilbehør og det er derfor viktig å sjekke hvor mange kalorier du får i deg fra sauser og annet tilbehør. Bruk en kaloritabell og sjekk om det er tilbehøret som er årsaken til de ekstra kiloene. Vi avslutter denne artikkelen med noen eksempler på kaloriinnholdet i forskjellig tilbehør.

 • Når det gjelder sauser kan vi nevne at Bernaisesaus inneholder ca 200 kalorier
 • Toro sine brune sauser inneholder ca 50 kalorier
 • Rømme inneholder den ca 330 kalorier
 • Lettrømme inneholder ca 200 kalorier
 • Idun ketchup inneholder ca 80 kalorier. Heinz 105
 • Idun Hamburgerdressing inneholder 235 kalorier
 • Salatmesteren hamburgerdressing 404 kalorier
 • Idun Thousand Island dressing inneholder 173 kalorier
 • Fløte inneholder ca 360 kalorier
 • Vanlig Gulrot inneholder 36 kalorier
 • Hodekål inneholder 32 kalorier
 • Kålrot inneholder 35 kalorier
bottom of page